Sommerskoler i hele Nordjylland
Sommerferien er for de fleste folkeskoleelever i gang, men for nogle unge fortsætter dagens rytme med tidligt op om morgenen og med pligter og opgaver henover dagen – og det er helt frivilligt.
(foto: TV. Kathrine Jeppesen, TH. Sarah Løth)
Rundt om på de nordjyske erhvervsskoler afvikles der lige nu et hav af sommerskoleforløb, hvor elever i folkeskolernes afgangsklasser fysisk bevæger sig ind i erhvervsskolefagenes verdener og får håndværk og faglighed helt ind under huden.
Sommerskoleforløbene afvikles i hele Region Nordjylland fra Thisted i vest til Hjørring i nord og Hobro som det sydligste punkt. Sommerskolernes temaer er vidt forskellige – fra kokkeskole og lanparty til teambuilding og arbejde i erhvervsskolernes mange værksteder. ”Det er tankevækkende, at der er unge mennesker, der vil bruge to uger af deres ferie på sommerskole, når nu udbuddet er så stort til at gøre mange andre ting,” siger Jette Sommer Larsen, der er faglærer og medarrangør af forløbet på TECHCOLLEGE Agri i Aalborg.
På gården ved TECHCOLLEGE Agri er Sarah Løth og Kathrine Jeppesen fra Gug Skole i gang med at muge ud ved gårdens to shetlandsponyer. Begge piger deltog i sommerskolen sidste år, og er i år vendt tilbage. Der skovles og fejes, og det hele foregår med smil og entusiasme. ”Jeg ved ikke, om jeg bliver ved med at have interesse for dyr, og om jeg skal tage uddannelse og arbejde med dyr,” fortæller Kathrine Jeppesen, der går i 8. klasse. ”Der kan ske meget på tre år, inden jeg skal vælge en ungdomsuddannelse – men jeg synes, det her er rigtig sjovt nu, og så er det super vigtigt og meningsfyldt, at jeg er her, så dyrene får mad og at, der er nogen der kæler for dem,” fortæller Kathrine Jeppesen.
Der bliver skåret meloner og æbler i køkkenet til de subtropiske dyr, og Marcus Trøjborg fra Sofiendal Skolen i Aalborg står inde i det varme krybdyrsbur hos skægagamerne og fugter de røde sten med en vandslange. ”Det er ørkendyr – men den fugt, de får om natten i ørkenen, skal vi give dem på den her måde,” fortæller han. Marcus ved, at han vil være dyrlæge eller arkæolog, og han vil hellere bruge sin ferie med dyrene og sammen med andre unge end at være hjemme, fortæller han.
Sommerskolerne er afklaringsforløb for folkeskolens afgangsklasser og en del af EU Socialfondsprojektet Den Erhvervsfaglige Vej til Succes - et partnerskab mellem ni nordjyske erhvervsskoler. Sommerskolerne skal bl.a. give unge og forældre mulighed for at opleve, hvad erhvervsuddannelserne anno 2020 rummer og kan føre til af karriereveje.
