Jobdating - det nytter noget
Jeg ved, hvad en arbejdsplads forventer af mig. Jeg føler mig bedre klædt på til at søge arbejde i en virksomhed. Sådan lyder det fra den samlede elevevaluering fra første halvårs opgørelse af et 20 ugers arbejdsmarkedsparathedsforløb, hvor jobdating er en del af programmet. ”Flere solgte sig selv direkte til en elevplads i foråret ved at deltage i jobdatingeventen,” siger Mette Bowyer, underviser, pædagogisk konsulent og ansvarlig for dette efterårs afvikling af jobdating på Aalborg Handelsskole.
(foto: TV. Nanna Johansen, TH. Christine Haucke)
Den Erhvervsfaglige Vej til Succes hedder EU Socialfondsprojektet, der står bag arbejdsmarkedsparathedsforløbet. Projektet er et samarbejde mellem ni nordjyske erhvervsskoler, der blandt andet arbejder målrettet for at styrke relationen mellem erhvervslivet og erhvervsskoleelever.
I løbet af 20 uger gør elever på grundforløb 2, i fagretningerne handel og detail på Aalborg Handelsskole sig klar til at møde virksomheder, der gerne vil have elever ind i sin organisation. Det sker gennem flere øvelser og læring, hvor eleverne finder ind til sine egne styrker, forfiner sin ansøgning, træner elevatortale og styrker sit netværk. Et led i forløbet er en jobdatingevent på cirka to timer. Her skal de mange dages øvelser stå sin prøve, når eleverne skal sætte sig til mødebordene over for en virksomhed og måske sikre sig en elevplads.
Virksomheder som Netto, IKEA, XL-Byg, SAWO og Skoda deltog i mandags på Aalborg Handelsskoles anden jobdatingevent i år. Alle virksomheder sad igen klar ved hvert sit samtalebord på Aalborg Handelsskole, og 40 erhvervsskoleelever stod klar til at sætte sig på de ledige stole ved bordene, heriblandt Nanna Johansen på 27 år og Christine Haucke på 28 år.
”Jeg har en klar idé om at tale med Skoda, fordi jeg interesserer mig for biler, og fordi jeg har en plan om at arbejde i udlandet med mit speciale i handel engang,” fortalte Nanna Johansen få minutter før eventen gik i gang. Virksomhederne skal tilbyde elevplads fra midten af januar 2019, og Nanna Johansen søger også uopfordret ved siden af for at holde flere muligheder åbne.
”Vi er nok begge en slags banebrydere, fordi vi går målrettet efter en virksomhed, der har det, vi vil arbejde med,” siger Christine Haucke, der går på en helt ny specialelinje i digital handel. ”Jeg ved godt, at det ikke er alle virksomheder, der arbejder med e-handel endnu, og får jeg ikke plads ved IKEA eller Bilka i dag, så finder jeg på en anden måde den virksomhed, som arbejder med mit speciale. Det skal nok lykkes – jeg har fået så meget feedback og gode råd i forløbet, at jeg kan bruge det alle steder.” Christine Haucke synes det er fedt, at virksomhederne vil tage sig tiden til at hjælpe dem, og hun tror, hun muligvis kan tilbyde en virksomhed noget nyt, fordi hendes viden er ny og ikke er et felt alle virksomheder har udnyttet endnu.
HR ansvarlig Thanh Truong fra virksomheden Labtech Data, Aalborg deltog også i datingeventen, og hun er ikke i tvivl om, hvad de lægger vægt på, når de skal finde den rette elev. ”Hvis eleven bliver ved med at spørge ind, viser interesse og er åben for at lære af os, så er det en elev, vi kan se hos os.” Labtech Data i Aalborg har også fungeret som mentorvirksomhed i arbejdsmarkedsparathedsforløbet på Aalborg Handelsskole og har derfor hjulpet nogle elever målrettet i at forbedre sin ansøgning og elevatortale op til selve jobdatingeventen.
Mette Bowyer og SKP-lærere fra Aalborg Handelsskole støtter eleverne under deres jobdatingevents. Nogle elever skal have en peptalk, inden de sætter sig til et af samtalebordene. Andre skal puste ud efter en hård præstation. ”Det er så vigtigt, at vores elever tester sig selv af og ikke først, når de skal ud og finde job. Flere har solgt sig selv direkte til en elevplads ved at deltage – så det nytter noget,” siger Mette Bowyer.
